dowód N
MikośIam: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n ułamek
jest nieskracalny.
18 sie 16:29
jc: Jeśli dodatnia liczba całkowita d dzieli 15n+4 i d dzieli 10n+3,
to d dzieli 3*(10n+3) − 2*(15n+4) = 1, wiec d= 1.
18 sie 18:43
Mila:
NWD(15n+4,10n+3)=NWD(15n+4−10n−3,10n+3)=
=NWD(10n+3,5n+1)=NWD(10n+3−5n−1,5n+1)=NWD(5n+2,5n+1)=
=NWD(5n+2−5n−1,5n+1)=NWD(5n+1,1)=1
18 sie 20:24
Wojtek: Czy mogłby ktoś jaśniej to wyjaśnić skąd te przejścia w NWD?
21 sie 21:50
wredulus_pospolitus:
niech a>b
wtedy prawdą będzie, że:
NWD(a,b) = NWD(a−b , b) <−−− to jest coś co powinieneś wiedzieć

Tu nie ma co 'jaśniej
wyjaśniać', to jest wiedza którą powinieneś posiadać
21 sie 21:56
Wojtek: czyli gdy NWD(a,b)=1 to znaczy, że ułamek jest już nieskracalny, tj. maksymalnie uproszczony?
22 sie 09:53
Wojtek: czyli w sumie te liczby a i b to liczby względnie pierwsze?
22 sie 09:56
Wojtek: ?
22 sie 15:04
Sampas: tak
22 sie 15:22
Wojtek: dziękuję
22 sie 15:30