całka podstawienie Eulera
anonim123: | | dx | |
mam policzyć całkę z podstawienia Eulera ∫ |
| |
| | 1+√1−2x−x2 | |
18 sie 13:14
18 sie 13:16
Mariusz:
Wybierz to które jest dla ciebie wygodniejsze
Ja wybrałbym to drugie − to z wyrazem wolnym
√1−2x−x2=xt+1
18 sie 13:27
18 sie 13:52
anonim123: po podniesieniu do kwadratu −x2−2x+1=x2t2+1+2xt
dalej przenoszę x na drugą stronę i wyliczam (x2+2x)(−1−t)=0
18 sie 13:53
anonim123: ?
18 sie 15:10
Sampas: −x
2−2x+1=x
2t
2+2xt+1
−x
2−2x=x
2t
2+2xt
−x−2=xt
2+2t
−x−xt
2=2t+2
18 sie 16:15
anonim123: A jak podstawiam za x wyliczoną wartość przez Sampas do
√1−2x−x2 to wychodzi bez pierwiastka
| 2t2−1+12t+t4+4*t3 | |
| czy dobrze i co dalej? |
| (1+t)2 | |
18 sie 18:16
anonim123: w liczniku zamiast 12t powinno być 4t
18 sie 18:20
Mariusz:
Pochodną x(t) liczysz ze wzoru na pochodną ilorazu
| | −2(1+t2)−2t(−2−2t) | |
dx = |
| dt |
| | (1+t2)2 | |
| | 2(t2+2t−1) | |
dx = |
| dt |
| | (1+t2)2 | |
18 sie 18:44
Sampas: | | −2t−2t2 | | 2−2t | |
1+√1−2x−x2=1+xt+1=2+ |
| = |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | 2t2+4t−2 | | 2−2t | |
∫ |
| |
| dt |
| | (t2+1)2 | | 1+t2 | |
18 sie 18:45
Mariusz:
Sampas po wyrażeniu 1+√1−2x−x2
za pomocą zmiennej t zapomniałeś ułamek odwrócić
(licznik zapisać w miejscu mianownika a mianownik w miejscu licznika)
ale ostatecznie funkcja podcałkowa po podstawieniu powinna wyglądać tak jak u ciebie
18 sie 18:50
Mariusz:
Tutaj można tak zapisać licznik że rozkład na sumę ułamków prostych nie będzie potrzebny
t
2 + 2t − 1 = (t
2 + 1) −2 (1 − t)
Mamy zatem całkę
| | t2+1 | | 1−t | |
∫ |
| dt − 2∫ |
| dt |
| | (1−t)(1+t2) | | (1−t)(1+t2) | |
i wszystko ładnie się poskraca
18 sie 18:56
anonim123: | | −2−2t | |
ale nie wiem jak podstawić pod 1+√1−2x−x2 wartość x= |
| i jak to zrobić krok po |
| | 1+t2 | |
kroku
i czy to podstawienie jest potrzebne?
18 sie 19:01
Mariusz:
Z podstawienia masz że √1−2x−x2=xt+1
więc aby obliczyć 1+√1−2x−x2 lepiej wstawić x w xt+2
18 sie 19:08
anonim123: Dziękuję
18 sie 20:17