rozwiązać równanie pochodne
aga:
Rozwiązać równanie przy podanym warunku początkowym
dy/dx − y/x2 = e do potęgi (x−1/x)
y(1)=1
18 sie 11:35
I'm back:
| | 1 | | x−1 | |
Tam w potedze jest x − |
| czy |
| ? |
| | x | | x | |
18 sie 11:51
I'm back:
Jesli druga wersja to
1) przemnazamy obie strony rownania przez e− (x−1)/x
2) zauważamy ze lewa strona to pochodna iloczynu
3) zapisujemy równanie:
(y*e−(x−1)/x)' = 1
y = e(x−1)/x*( x + C)
Patrzysz na warunek początkowy w celu wyznaczenia stałej C
18 sie 11:56
Mariusz:
Można też uzmiennić stałą bo równanie jest liniowe pierwszego rzędu
18 sie 13:30
Mariusz:
Arturku czy aby na pewno taki będzie ten czynnik całkujący
bo wg mnie czynnik całkujący to e1/x
18 sie 13:38
aga: W potędze powinno być x− 1/x
a nawet jeśli to dlaczego przemnazamy obie strony rownania przez e do potęgi −(x−1)/x zamiast
e do potęgi (x−1)/x
19 sie 12:16
aga: w potedze powinno być x − (1/x) ******
19 sie 12:17
ite:
Mariusz 13:38 to jedna z takich ładnych chwil, kiedy ciepło zwracasz się do użytkowników
tego forum..
19 sie 12:43
Mariusz:
Później zauważyłem że ten czynnik całkujący jest jednak dobrze napisany
a różni się od tego co ja podałem tylko o stałą
aga to jest czynnik całkujący
Jak masz równanie y'+P(x)y=Q(x)
to czynnikiem całkującym jest μ(x) = e
∫P(x)dx
a robisz to po to aby twoja lewa strona równania przybrała postać pochodnej iloczynu
Ponieważ jest to równanie liniowe alternatywnym sposobem rozwiązania
może być uzmiennienie stałej
W przypadku uzmienniania stałej najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne
Zakładasz że całka szczególna równania niejednorodnego jest w postaci
Całka ogólna równania niejednorodnego jest sumą całki ogólnej równania jednorodnego
oraz całki szczególnej równania niejednorodnego
y = y
j+y
s
O czynniku całkującym trochę więcej będziesz miała podczas omawiania równania zupełnego
20 sie 10:21