matematykaszkolna.pl
rozwiązać równanie pochodne aga: Rozwiązać równanie przy podanym warunku początkowym dy/dx − y/x2 = e do potęgi (x−1/x) y(1)=1
18 sie 11:35
I'm back:
 1 x−1 
Tam w potedze jest x −

czy

?
 x x 
18 sie 11:51
I'm back: Jesli druga wersja to 1) przemnazamy obie strony rownania przez e− (x−1)/x 2) zauważamy ze lewa strona to pochodna iloczynu 3) zapisujemy równanie: (y*e−(x−1)/x)' = 1 y = e(x−1)/x*( x + C) Patrzysz na warunek początkowy w celu wyznaczenia stałej C
18 sie 11:56
Mariusz: Można też uzmiennić stałą bo równanie jest liniowe pierwszego rzędu
18 sie 13:30
Mariusz: Arturku czy aby na pewno taki będzie ten czynnik całkujący bo wg mnie czynnik całkujący to e1/x
18 sie 13:38
aga: W potędze powinno być x− 1/x a nawet jeśli to dlaczego przemnazamy obie strony rownania przez e do potęgi −(x−1)/x zamiast e do potęgi (x−1)/x
19 sie 12:16
aga: w potedze powinno być x − (1/x) ******
19 sie 12:17
ite: Mariusz 13:38 to jedna z takich ładnych chwil, kiedy ciepło zwracasz się do użytkowników tego forum..
19 sie 12:43
Mariusz: Później zauważyłem że ten czynnik całkujący jest jednak dobrze napisany a różni się od tego co ja podałem tylko o stałą aga to jest czynnik całkujący Jak masz równanie y'+P(x)y=Q(x) to czynnikiem całkującym jest μ(x) = e∫P(x)dx a robisz to po to aby twoja lewa strona równania przybrała postać pochodnej iloczynu Ponieważ jest to równanie liniowe alternatywnym sposobem rozwiązania może być uzmiennienie stałej W przypadku uzmienniania stałej najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne
dy y 

= 0
dx x2 
dy y 

=

dx x2 
dy dx 

=

y x2 
 1 
ln|y| = −

+C1
 x 
 1 
yj = Cexp(−

)
 x 
Zakładasz że całka szczególna równania niejednorodnego jest w postaci
 1 
ys = C(x)exp(−

)
 x 
Całka ogólna równania niejednorodnego jest sumą całki ogólnej równania jednorodnego oraz całki szczególnej równania niejednorodnego y = yj+ys O czynniku całkującym trochę więcej będziesz miała podczas omawiania równania zupełnego
20 sie 10:21