ciagi monotoniczne
Hashiri: Dla jakich wartosci parametru k ciag jest malejacy
Wychodzi mi ze
I nie wiem co dalej
6 mar 22:50
Basia: ostatni wniosek wyrzuć
k≠0
k2+1>0 dla każdego k∊R ⇒ k<0
6 mar 22:56
Hashiri: Dzieki teraz juz wiem
6 mar 23:02
Hashiri: Zadanie :
Dla jakich wartosci p ciag jest rosnacy :
1) (a
n)=n
2−pn
Prosze o pomoc
6 mar 23:11
bibi: 1) an+1 = (n+1)2−p(n+1)=n2+2n+1−pn−p
an+1 − an = n2+2n+1−pn−p−n2+pn = 2n+1−p
aby był c. rosnący
2n+1−p>0
czyli
p<2n+1
6 mar 23:17
bibi: ogólnie, aby ciąg był rosnący musi zachodzić warunek:
an+1 − an > 0
6 mar 23:19
Basia:
obliczenia dobre, ale wniosek błędny
p nie może zależeć od n, musi być wartością stałą
czyli
⋀n∊N+ p<2n+1 ⇒ p<3
6 mar 23:23
bibi: a to skąd?
6 mar 23:26
Hashiri: w drugim przykladzie wychodzi , ze
czyli jakie p musi byc
6 mar 23:28
Basia:
n2+3n+2>0 (to nie wynika z Δ, ale z tego, że n>0) ⇒ p>0
6 mar 23:29
Godzio:
taki przykład:
| | a | |
jesli |
| > 0 i b>0 to jakie mus być a ? |
| | b | |
6 mar 23:29
Hashiri: Tak myslalem

tylko sie upewnialem.
6 mar 23:31
bibi: wracając do p<3 − nei łapię
6 mar 23:32
Basia:
bibi
dla każdego n an+1−an>0 ⇒
dla każdego n p<2n+1 ⇒
p<2*1+1=3
bo ciąg bn=2n+1 jest rosnący, a jego najmniejszym wyrazem jest 3
6 mar 23:32
bibi: no tak, ale w zależności jakie jest n, to od tego zależy p
6 mar 23:34
Hashiri: ja rozumiem

w ciagach n∊N
+(z def, ciagu)
wiec jak se wstawisz pod zmienna n jakakolwiek wartosc z dziedziny ciagu zaczynajac od n=1
potem, n=2, n=3 to zawsze ta rownosc bedzie prawdziwa dla p<3 [tu n=1]
6 mar 23:35
bibi: macie rację

− zwracam honor
6 mar 23:42
Basia:
powtarzam: dla każdego n czyli:
p<2*1+1 i
p<2*2+1 i
..................
p<2*100+1 i
.........................
wszystkie warunki muszą być spełnione równocześnie
to jakie musi być p ?
gdyby rozumować tak jak ty, dopuszczalny byłby ciąg
a1=n2−2n=−1
a2=n2−4n=4−8=−4
a3=n2−6n=9−18=−9
czy on jest rosnący ?
6 mar 23:47
bibi: spoko, już pochyliłem czoła
6 mar 23:48
bibi: ja też z mazowsza
6 mar 23:49
Basia:
chodziło mi o to żebyś zrozumiał
7 mar 00:02
bibi: spoko − i dziękuję

− czyżby nauczyciel?
7 mar 08:41
Basia: nieeeeeeeeeeeeeeeee!
7 mar 11:39