dziedzina całki
anonim123: | | dx | |
jak wyznaczyć dziedzinę całki postaci ∫ |
| |
| | (x−1)3*√2x2−4x+1 | |
| | √2 | | √2 | |
z delty wychodzi (−∞,1− |
| )u(1+ |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
a dalej nie wiem skąd to się wzięło czyli
| | √2 | | √2 | |
t=x−1 dla x należy do (1+ |
| ,+∞) t należy do ( |
| ,+∞) i nie wiem dlaczego t |
| | 2 | | 2 | |
należy itd.
gdy za t podstawialiśmy (x−1)
−1
17 sie 15:59
17 sie 16:02
chichi:
rozpisując dziedzinę dla x mamy:
| | √2 | | √2 | |
x < 1 − |
| ⋁ x > 1 + |
| , po odjęciu 1 stronami mamy: |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
x − 1 < − |
| ⋁ x − 1 > |
| , kładąc t = x − 1 i zwijając mamy: |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
t ∊ (−∞, − |
| ) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
17 sie 16:11
anonim123: a dlaczego za t bierzemy x−1 a nie (x−1)−1?
17 sie 16:16
anonim123: ?
17 sie 16:49
chichi:
ja tego nie analizowałem wcale, wytłumaczyłem Ci tylko dlaczego t − 1 należy do takiego zbioru
17 sie 17:14
chichi:
ja nie proponowałem tego podstawienia tylko Ty
17 sie 17:16
anonim123: wiem ale to ktoś robił i nie wiem dlaczego akurat takie podstawienie jest?
17 sie 17:19
chichi:
wytłumaczenie przecież sama wstawiłaś
17 sie 17:50
anonim123: A w 16:02?
17 sie 17:57
Mariusz:
| | 1 | | x−1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | (x−1)3√2x2−4x+1 | | (x−1)4√2x2−4x+1 | |
t =
√2x2−4x+1
t
2=2(x−1)
2−3
I teraz pytanie czy podczas całkowania funkcji wymiernych ćwiczyłaś
przypadek gdy przydatny był wzór redukcyjny ?
Gdybyśmy zastosowali podstawienie
√2x2−4x+1=xt+1
to także dostalibyśmy przypadek w którym przydatny jest wzór redukcyjny
17 sie 18:49
anonim123: ale mi chodziło o same te przedziały nie o rozwiązanie całki
17 sie 18:54
anonim123: A co z 16:02?
17 sie 20:57
anonim123: ?
18 sie 12:35
anonim123: x<−1
1<−t
−1>t
co tutaj źle liczę chodzi o post z 16:02
18 sie 18:50
anonim123: ?
18 sie 20:17
anonim123: ?
19 sie 14:10
kerajs:
Problem jest w tym, że mnożąc obustronnie nierówność przez t, bezzasadnie zakładasz iż mnożysz
przez liczbę dodatnią.
Rozwiąż jeszcze raz nierówność, mnożąc tym razem przez dodatni t2. (albo przerzuć wszystko na
jedną stronę i zapisz w postaci ułamka)
20 sie 13:42
anonim123: Dzięki 😏
20 sie 15:20
anonim123: A co mi da przerzucenie na drugą stronę i zapisanie w postaci ułamka?
20 sie 15:24
anonim123: ?
20 sie 20:56
anonim123: ?
20 sie 22:00
kerajs:
''A co mi da przerzucenie na drugą stronę i zapisanie w postaci ułamka?''
Ponieważ porównuje się ułamek z zerem to ważny jest znak tego pierwiastka, a jest on taki sam
dla ilorazu licznika i mianownika , jak i ich iloczynu (oczywiście, pomijając punkt
nieciągłości).
21 sie 09:29