16 sie 09:05
Ferdynand:
| | b | | r | |
podpowiedź do jednej z dróg: b = 4 − a, |
| = |
| |
| | r | | a | |
|AB| = r + b + 2 = r + 4 − a + 2 = r − a + 6, |AC| = r + a + 4, |AB|
2 + |AC|
2 = 100
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta APQ: PAPQ = r2 + |
| br + |
| ar = ... |
| | 2 | | 2 | |
16 sie 19:28
Magnificent: Ok wyszło pole r=2,b=2,a=2 P=8 a w odpowiedzi jest 8 oraz 1200/169. Jak dojść do tej drugiej
odpowiedzi?
16 sie 22:29
Ferdynand:
| | 24 | |
W trakcie rozwiązywania otrzymujemy równanie: 13r2−50r+48=0, stąd r = 2 lub r = |
| |
| | 13 | |
Szukane pole P
APQ = r
2 + 2r
16 sie 22:53
Mila:

1) W ΔABC:
r+x+2+r+y+4=2r+2R⇔
x+y+6=10
x+y=4
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PPAQ=r2+ |
| x*r+ |
| y*r=r2+ |
| r*(x+y)=r2+2r |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3)
xy=r
2 z podobieństwa Δ ( jak u Fer.) albo porównanie pól.
y=4−x
x*(4−x)=r
2
x
2−4x+r
2=0
x=2−
√4−r2 lub x=2+
√4−r2 i r∊(0,2)⇔
x=2−
√4−r2
i
y=4−2+
√4−r2=2+
√4−r2
4) p=r+10− połowa obwodu ΔABC
| 1 | |
| |AB|*|AC|=p*r − porównanie pól |
| 2 | |
(r+4−
√(4−r2))*(r+6+
√(4−r2))=2r(r+10)
stąd :
10−5r=
√4−r2
i równanie jak u Fer.
13r
2−50r+48=0
Nie wiem czy to łatwiejszy rachunek, ale z tw. Pitagorasa zniechęciły mnie kwadraty wyrażeń.
Może jeszcze coś łatwiejszego znajdzie się.
17 sie 23:29
Kiepski:
19 sie 13:02