Kwantyfikatory, wartość logiczna
Robert: Sprawdź, czy prawdziwe są zdania?
zapisane jako kwantyfikatory:
1. istnieje x rzeczywiste, takie że dla każdego y spełnia x2 + y2 = (x+y)2
2. dla każdego x rzeczywistego, istnieje y rzeczywisty, taki że x2 + y2 = (x+y)2
Nie rozumiem jak to rozwiązać, czy ktoś mógłby mi pomóc?
15 sie 19:15
wredulus_pospolitus:
1. mamy sprawdzić, czy istnieje taki 'x', że jakikolwiek 'y' byśmy nie podstawili to zajdzie
równość
oczywiście jest taki x −−− niech x = 0 i po problemie

2. mamy sprawdzić, czy dla każdego 'x' istnieje chociaż jeden 'y' (może on być różny dla
różnych x'ów) tak aby zachowana była równość.
oczywiście, tak ... dla dowolnego 'x' takim 'y' będzie y = 0

a jakbyśmy to arytmetycznie zrobili:
x
2 + y
2 = (x+y)
2
x
2 + y
2 = x
2 + 2xy + y
2
0 = 2xy −−−> x*y = 0 −−−> (x = 0 ∧ y ∊ R) ∨ (y = 0 ∧ x ∊ R)
16 sie 02:40
Robert: a, bo ja robiłem tak, że;
0 = 2x
x*y = 0 /:x
y=0 ∧ x ≠ 0
i później dzieliłem y
x*y = 0 /:y
i wtedy mi wyszło
(y=0 ∧ x ≠ 0) ∨ (y=0 ∧ x ≠ 0)
TYlko, czemu tak nie może być jak napisałaem?
16 sie 06:46
I'm back:
Pi pierwsze − w zapisie przy dizleniu brakuje warunku dla zmiennej która Dzielisz (że różna od
zera).
Po drugie − w swoim rozwiązaniu nie masz ujętego jednego rozwiazania: x = y = 0
16 sie 08:04
I'm back:
Zwiazku z tym, w Twoim mniemaniu (patrząc na to rozwiązanie) oba zdania są błędne (nie ma
takiego x, aby dowolny y spełniał, nie dla każdego x istnieje jakiś y aby to było
spełnione)
16 sie 08:05
I'm back: Po trzecie − dwa razy napisałeś to samo w rozwiązaniu.
Poprawie się − Twoje rozwiązanie mówi że tylko drugie zdanie jes prawdziwe
16 sie 08:07
Robert: tak, dzięki, że zauważyłeś, bardzo dziękuję za pomoc
16 sie 08:42