całka niewymierna
anonim123: mi wychodzi za x biorę t
12
za dx 12t
11
i wychodzi
14 sie 15:19
14 sie 15:21
Mariusz:
Tak będzie
Możesz skrócić licznik i mianownik
14 sie 15:22
anonim123: | | 12t3 | |
ale wyszło mi po skróceniu |
| i tego już się nie da podzielić i nie wiem co z tym |
| | 3t−2 | |
zrobić
chyba coś wcześniej miałam źle?
14 sie 15:27
chichi:
a co chcesz dzielić? jedziesz rozkład na ułamki proste...
14 sie 16:39
anonim123: bo na etrapezie był taki schemat do całek wymiernych w którym jeżeli liczniku była najwyższa
potęga
większa bądź równa tej z mianownika to wtedy tam pisało żeby podzielić licznik przez mianowinik
dlaczego tutaj jest inaczej?
14 sie 16:43
chichi:
nic nie jest inaczej, to masz właśnie zrobić...
14 sie 16:49
14 sie 16:57
chichi:
można dokonywać rozkładu na ułamki proste, ale nie trzeba, bo wygodniej jest tą całkę
potraktować tak:
3dx = dt
| | 12x3 | | | | 4 | | t3 + 6t2 + 12t + 8 | |
∫ |
| dx = 4∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt = |
| | 3x − 2 | | t | | 27 | | t | |
| | 4 | | 8 | | 4 | | t3 | |
= |
| ∫(t2 + 6t + 12 + |
| )dt = |
| ( |
| + 3t2 + 12t + 8ln|t|) + C =... |
| | 27 | | t | | 27 | | 3 | |
14 sie 17:34
anonim123: A można podzielić licznik przez mianownik?
14 sie 17:49
chichi:
| | 12x3 | | 8 | | 16 | | | |
pisałem już o tym... |
| = 4x2 + |
| x + |
| + |
| |
| | 3x − 2 | | 3 | | 9 | | 3x − 2 | |
i też pozostaja całki elementarne do policzenia
14 sie 17:52
anonim123: tylko ty błędnie to nazywasz rozkładem na ułamki proste a tak chyba nie jest
14 sie 17:54
chichi:
z jakiej racji błędnie nazywam?
14 sie 18:04
anonim123: bo na schemacie z etrapeza to jest inaczej nazwane patrz nad napis koniec
14 sie 18:07
chichi:
a czymże jest etrapez żeby był dla jakimkolwiek wyznacznikiem poprawności? podali Ci schematy,
wszystko i co dalej nic? Słabą im robisz reklamę
14 sie 18:10