kwadrat
tryftek: Dany jest kwadrat ABCD oraz punkty P na AB i Q na BC. Punkt R∊PQ tak, że PR=2,QR=3,DR=4, kąt
PRD=kąt PAD. Jaka jest powierzchnia kwadratu ABCD?
14 sie 08:21
kerajs:
Moim zdaniem ten kwadrat jest prostokątem o bokach 24/5 i 22/5.
15 sie 07:51
kerajs:
Sorry, chyba się nie obudziłem pisząc powyższy post.
Przyjmując że ''PR=2,QR=3,DR=4, kąt PRD=kąt PAD'' wychodzi mi, że to kwadrat o boku 2√5,
jednak wtedy P=A (!).
15 sie 08:39
tryftek: czemu tak?
15 sie 08:53
an: Kwadrat 20 j.k.
15 sie 09:51
kerajs:
Dorysuj proste równoległe do boków i przechodzące przez punkt R. Ich przecięcia z obwodem
oznacz jako E (na AB), F (na BC), G (na CD) i H (na AD). Trójkąty EPR, FQR, DHR są podobne do
trójkąta BPQ (w którym |BP|=y, a |BQ|=x).
|AE|+|EB|=|AH|+|HD|
y=2x
Z tw. Pitagorasa wyliczysz x=
√5 i y=2
√5
| | 4 | | 3 | |
Niestety |
| x+ |
| y=y co sprawia że P=A, więc nie istnieje kąt PAD (lub w innej |
| | 5 | | 5 | |
interpretacji jest on dowolny).
Konkluzja: kwadrat sugerowany w treści zadania nie istnieje.
15 sie 10:24
tryftek: Czemu tak
15 sie 10:24
tryftek: To już nie wiem bo an bo podaje ze 20
15 sie 10:26
kerajs:
Podaje tak, gdyż (2√5)2=20. Jednak dla uzyskania tego wyniku przyjęto, że kąt PAD (więc i
kąt PRD) jest prosty, lecz z zadania wychodzi że ramię |AP|=0. Jaki więc jest naprawdę kąt
PAD?
15 sie 10:34
an:

Z tym kątem jest problem jednak on "ślizgając się po okręgu zbliża się do 90
o"
15 sie 10:57
kerajs:
Tu jest narzucony układ statyczny, więc o jakim ''ślizganiu się'' piszesz?
PS
Jeśli w treści zadania zmniejszyć odcinek DR na dowolny z przedziału (3,4) to uzyska się pewien
kwadrat, lecz wtedy punkt P nie będzie należał do odcinka AB.
Czy wtedy odpowiedzią powinno być pole uzyskanego kwadratu, czy stwierdzenie że kwadrat z
zadania nie istnieje?
15 sie 13:07
an: Ja mówię o przybliżeniu "prawie doskonałym", ale fakt,
że matematycznie nie spełnia warunków zadania.
15 sie 13:53