Rzeka objętość wody
Alix: W celu oszacowania ilości przepływającej wody w rzece zbadano kształt koryta. Mozna je
zobrazować jako trapez równoramienny o dłuższej podstawie 20m, wysokości 2,4m i ramieniu 4m.
Prędkość wody przepływającej przez ten przekrój to 20m/s. Ile metrów sześciennych wody
przepłynie przez ten przekrój w ciągu 1 minuty?
Głowie się nad tym już pół h i ciągle wychodzi mi ponad 60 000 m3, a odpowiedź to około 48 000.
Zakładam, że szukana objętość to pole podstawy x 20 x 60.
Gdzie robię błąd?
Dzięki
13 sie 22:02
wredulus_pospolitus:
ile Ci wyszła krótsza przekątna? Jakie pole trapezu Ci wyszło
13 sie 22:46
wredulus_pospolitus:
A odpowiedź powinna wyjść 48'384 m3 wody (zakładając, że mamy jednostajną prędkość przepływu
wody, a brzeg koryta jest idealnie gładki.
13 sie 22:51
Kowalski:

a =
√16 − 5,76 = ..., b = 20 − 2a = ....
pole trapezu P = ...
| | m | |
Długość koryta s = 20 |
| *60 s = ... |
| | s | |
objętość wody V = P*s
13 sie 22:54
Alix: Ahhh kurcze źle był rysunek zrobiony i zostało przyjęte 20 jak krotsza podstawa. Dlatego nie
wychodziło. Dzięki!
13 sie 23:06