Rozłóż wielomian na czynniki
M: Proszę o wyjaśnienie krok po kroku jak wykonać to zadanie, a nie pisanie wzorów które nie wiem
jak się mają do tego zadania.
a) w(x) = (2x−1)4 − x2
b) w(x) = (x−2)4 − (2x+1)4
13 sie 20:01
Mila:
a) różnica kwadratów dwóch wyrażeń:
[(2x−1)2]2−x2=((2x−1)2−x)*[(2x−1)2+x]= teraz w nawiasach
=(4x2−4x+1−x)*(4x2−4x+1+x)= redukcja w nawiasach
=(4x2−5x+1)*(4x2−3x+1)= teraz rozłóż to co w nawiasach , dasz radę?
13 sie 22:16
wredulus_pospolitus:
serio

nawet nie wiesz jak deltę policzyć
13 sie 22:45