Rozłóż wielomian na czynniki
Magda: Rozłóż wielomian na czynniki:
a) w(x) = (2x−1)4 − x2
b) w(x) = (x−2)4 − (2x+1)4
13 sie 19:34
wredulus_pospolitus:
w pierwszym kroku (w obu przypadkach) skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a−b)*(a+b)
następnie działaj dalej
13 sie 19:38
Magda: No właśnie tak chciałam robić ale nie wiem co zrobić z potęgami wtedy.
13 sie 19:45
M: Proszę o wyjaśnienie jak to zrobić, a nie pisanie jakich wzorów użyć. Ja tego działu kompletnie
nie rozumiem, i nie wiem jak zastosować w tym przypadku ten wzór w odniesieniu do treści.
13 sie 19:59
wredulus_pospolitus:
to się w końcu zdecyduj czy 'tak chciałaś zrobić' czy też 'ja chce gotowca − i zróbcie mi tu
już, ile mam na to czekać − myślicie, że po co tutaj jesteście?'
13 sie 20:01
M: Chciałam to użyć ale nie wiem jak dać potęgi − chyba logicznie to napisałam.
13 sie 20:02
M: Wyszło mi coś takiego jak robiłam sama (2x−1)2(2x+1)2 −2 i wiem, że jest to źle, bo nie wiem
co z tymi potęgami zrobić i co dalej z tym robić.
13 sie 20:03
wredulus_pospolitus:
a2 = (2x−1)4 −−−> a = (2x−1)2
b2 = x2 −−−> b = x
więc mamy: (2x−1)4 − x2 = [ (2x−1)2 − x] * [ (2x−1)2 + x]
teraz (2x−1)2 = ... rozpisujesz ... i liczysz Δ dla obu nawiasów
drugi przykład analogicznie
13 sie 20:05