Dystrybuanta zmiennej losowej
latex: Uczę się o zmiennej losowej, a konkretniej o dystrybuancie. Wiem że dystrybuanta to funkcja
rzeczywista. Jednak mam problem z czymś innym. Mianowicie wartością tej dystrybunaty. Chodzi o
to że wartość dystrybuanty zmiennej losowej X w punkcie x jest prawdopodobieństwem że ta
zmienna przyjmie wartość mniejszą niż x. Znalazłem to na tej stronie
https://www.slideserve.com/skyler-pierce/zmienne-losowe-i-ich-rozk-ady. Chciałbym wiedzieć
dlaczego wartość tej dystrybuanty zmiennej losowej nie może być większa niż wartość tego
punktu x i czym właściwie jest ten punkt x?
11 sie 11:47
wredulus_pospolitus:
"wartość tej dystrybuanty zmiennej losowej nie może być większa niż wartość tego
punktu x i czym właściwie jest ten punkt x?"
NIe nie nie nie nieeeee .... to nie oto chodzi
Wartość dystrybuanty czyli wartość F(x) będzie równa: P(X < x) czyli prawdopodobieństwu, że
zmienna losowa X jest mniejsza od x.
Np. mamy zwykłą, standardową, sześcienną kostkę. Niech zmienna losowa X oznacza ilość oczek
jaką wyrzuciliśmy w pojedynczym rzucie (czyli może przyjąć wartość 1, 2, 3, 4, 5 i 6)
Wtedy mamy:
F(x) = 0 gdy x ≤1 (bo zmienna losowa X przyjmie wartość nie mniejszą niż '1', związku z tym
P(X<1) = 0
F(x) = 1/6 gdy x ∊ (1 ; 2] (bo tylko wylosowanie 'jednego oczka' będzie brane pod uwagę w
P(X<1.5674)
F(x) = 2/6 gdy x∊(2,3]
...
itd,
aż w końcu:
F(x) = 1 gdy x > 6 (bo wtedy cokolwiek byśmy nie wylosowali, to będzie to mniej niż to x
które jest większe od 6)
11 sie 13:07
latex: ok dzięki
11 sie 13:33