trójkąt równoramienny
olaf:

Wiemy ze AB=PB i BQ=BC. Oblicz kąt x.
11 sie 10:20
ite:
Trójkąt ABC jest dowolnym trójkątem?
11 sie 10:42
olaf: równoramienny
11 sie 11:54
olaf: jednak w tresci nie ma ze równoramienny
11 sie 11:58
11 sie 12:13
falo:

ΔABC równoramienny
x= 180
o−2δ
x=100o
11 sie 12:26
olaf: Skąd ABC równoramienny?
11 sie 12:41
falo:
Z treści zadania,bo ΔABP≡ΔCBQ
11 sie 12:51
ite:
Halo falo, czy z podanych o 10:20 danych nie wynika jedynie, że ΔABP∼ΔCBQ (kkk) ?
11 sie 13:25
11 sie 13:41
11 sie 13:45
falo:
A "młody"... nabazgrał byle jaki rysunek
11 sie 15:21
falo:
13:25
racja
iteracja
11 sie 15:27
11 sie 15:39
falo:
Na rys.
AB≠PB i BC≠BQ ?
11 sie 15:55
olaf: Ale w treści zadania było napisane AB=PB i BQ=BC
11 sie 16:10
Bogdan:

|AB| = |PB| = c, |BQ| = |BC| = a, |∡PBC| = |QBA| = 80
o + β,
zatem ΔPBC ≡ ΔABQ ⇒ |PC| = |AQ| = b i |∡BPC| = |∡BAQ| = α i |∡BQA| = |∡BCP| = γ,
w przystających trójkątach PBC i ABQ: α + β + 80
o + γ = 180
o ⇒ α + β + γ = 100
o,
w czworokącie BDFE: |∡BDF| = 80
o + α, |∡BEF| = 80
o + γ,
β + (80
o + α) + x + (80
o + γ) = 360
o ⇒ x + 100
o = 200
o
12 sie 01:13