Wzór bayersa
Ola: Czym się różni wzór bayesa od wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
Kiedy stosuje się ten a kiedy ten? Bo z definicji nie widzę różnicy
A wzory sa inne .
9 sie 15:29
9 sie 15:57
Ola: A po polsku
9 sie 16:04
9 sie 16:14
potrzebujacy: obejrzałam ten film z khan ale nie widzę tu wytłumaczenia różnicy między wzorem na
prawdopodobienstwo
calkowite P(A) = P(B1) * P(A I B1) + P(B2) * P(A I B2) + ... od wzoru bayesa
poza tym nie do konca wiem czemu w internecie uzywa sie wzoru
P(AIB) =( P(B I A) * P(A) ) / P(B)
a ja mam w książce w mianowniku więcej wymnożen tj. P(B1) * P(AIB1) + P(B2) * P(AIB2)
9 sie 16:54
potrzebujaca ola: a dobrze to rozumiem?
zadanie takie
w 1 urnie sa 3 kule biale i 2 czarne a w 2 urnie 4 biale i czarna. wybieramy losowo urne i
jedna kule
oblicz prawdopob. ze wylosowana kula pochodzi z 1 urny jesli wiemy ze jest biala.
i rozwiazujemy tym wzorem bayesa zaczynajac B1 − wylosowano pierwsza urne i A − kula jest biala
B2 − 2 urna
P(B1 I A) = ...
i chodzi o to że wzorem bayesa możemy liczyć prawdopodobieństwo tej szczegolnej sciezki gdzie
jest poszczegolna urna i poszczegolny kolor a prawdopodobienstwem calkowitym mozna by tylko
policzyc jaka jest szansa na wylosowanie danego koloru bo we wzorze jest P(A) = ... i nie ma
warunku
czy w ogole nie o to chodzi

?
9 sie 17:14
ite:

tak, można to tak sobie wyobrazić jako wybranie najpierw
ścieżek do kul białych,
a potem
tej z nich, która prowadzi do kul białych z pierwszej urny
9 sie 22:04
ite:
Ale, jeśli zdarzenie A polega na wylosowaniu kuli białej, to we wzorze na P(A) występują
prawdopodobieństwa warunkowe, bo tu trzeba użyć wzoru na prawdopodobieństwo całkowite.
A w nim występują prawd. warunkowe.
9 sie 22:10
ite:
Podsumowując:
− wzoru na prawdopodobieństwo całkowite należy użyć, żeby obliczyć prawdopodobieństwo
wylosowanie kuli określonego koloru (z którejkolwiek urny).
− wzoru Bayesa użyjemy, jeśli znamy kolor wylosowanej kuli i chcemy poznać prawdopodobieństwo,
że wyciągnięto ją z konkretnej urny.
9 sie 22:17
potrzebujaca ola: własnie o to mi chodziło! dzięki
9 sie 23:05