funkcja odwrotna
wq: Pomoże mi ktoś rozwiązać problem, z którym się borykam. Mam zadanie analizy matematycznej. Mam
problem tylko z pewnym fragmentem, bo za cholere nie mogę zrozumieć tego. Brzmi tak: "Niech
f:R−>R, f(x)=x3+1". Wyjaśnij dlaczego istnieje funkcja odwrotna do f(x). Wiem że funkcja
odwrotna to funkcja, która każdej wartości(z osobna) przyporządkowuje dokładnie jeden
argument. Jak to odnieść do tego zadania. Czy w rozwiązaniu tego problemu jest tutaj istotny
ten element f:R−>R. Nie jestem zbyt dobry z tej matematyki, ale chciałbym to zmienić. Cały
czas nad tym pracuje ale z niektórymi rzeczami mam jeszcze problem.
8 sie 20:06
wq: Pytam poważnie. Serio potrzebna mi z tym pomoc bo mam z tego egzamin we wrześniu
8 sie 20:53
Mila:

Funkcja jest odwracalna wtedy i tylko wtedy, gdy dla każdego argumentu
istnieje odpowiadająca mu jedna wartość. ( funkcja różnowartościowa)
Oznacza to, że każdej wartości odpowiada dokładnie jeden argument.
W ten sposób, gdy odwrócimy odwzorowanie, to wynik będzie nadal funkcją.
Funkcję różnowartościową nazywamy też funkcją odwracalną.
Wykres funkcji f(x) i wykres funkcji odwrotnej do niej są symetryczne względem prostej y=x.
Twój przykład.
f(x)=x
3+1
f
−1(x)=
3√x−1
Nie mylić z odwrotnością funkcji, którą zapisujemy:
8 sie 22:28
Mariusz:
Mila a czy to że funkcja jest różnowartościowa to tylko jeden z warunków istnienia funkcji
odwrotnej ?
Jeżeli dobrze pamiętam to każda bijekcja jest funkcją odwracalną
8 sie 23:28