matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Całkowanie przez części
anonim123:
Jak to całkować przez części?
https://zapodaj.net/398bc7479569c.jpg.html
8 sie 15:28
wredulus_pospolitus:
masz problem z policzeniem:
x
∫
dx
(x
2
+1)
n
to zrób sobie (pomocniczo) podstawienie: s = x
2
+ 1 ; ds = x dx
x
ds
1
1
∫
dx = ∫
=
=
(x
2
+1)
n
s
n
(1−n)*s
n−1
(1−n)*(x
2
+1)
n−1
i to jest to Twoje 'v'
8 sie 16:13
anonim123:
x
2
dx
https://zapodaj.net/61f33e213fc71.jpg.html
Już zrobiłam tylko mam obliczyć całkę
i nie wiem co dalej
(x
2
+1)
n
8 sie 16:18