matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proste zadanie z liczb zespolonych
oessu :
Niech z= x+yi dla pewnych x,y∊R. Wyznaczyć w terminach x i y wartość wyrażenia: Im(z−1/z+1)
8 sie 12:35
aga:
w zadaniu jest bład powinno być Im(z−1/z+i)
8 sie 12:37
Saizou :
z−1
x+yi−1
(x−1)+yi
(x+1)−yi
=
=
*
=
z+1
x+yi+1
(x+1)+yi
(x+1)−yi
[(x−1)+yi]*[(x+1)−yi]
(x
2
−1)−(x−1)yi+(x+1)yi+y
2
=
=
(x+1)
2
−(iy)
2
(x+1)
2
+y
2
x
2
+y
2
−1+2yi
x
2
+y
2
−1
2y
=
+
i
(x+1)
2
+y
2
(x+1)
2
+y
2
(x+1)
2
+y
2
z−1
2y
Im(
) =
z+1
(x+1)
2
+y
2
posprawdzaj rachunki
8 sie 13:34