grupowanie
Zuzka: jak pogrupować takie czynniki żeby coś wyłączyć przed nawias?
xy−2−2x−2y=0
7 sie 21:59
mat: Nie da sie tutaj

ale i tak latwo rozwiązać, zalezy co chcsz − szukasz rozwiązan całkowitych?
7 sie 22:07
Zuzka: Tak
7 sie 22:08
Zuzka: Szukam par liczb całkowitych
7 sie 22:09
mat: xy−2x = 2y+2
x(y−2) = 2y+2 /y=2 nie jest rozwiązaniem wiec moge podzielić przez y−2
| | 2y+2 | | 2(y−2)+6 | | 6 | |
x = |
| = |
| = 2+ |
| |
| | y−2 | | y−2 | | y−2 | |
całkowite gdy y−2 jest dzielnikiem 6
7 sie 22:09
Zuzka: dzięki
7 sie 22:14