matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
monotoniczność
CCT:
Jak pokazać, że funkcja określona tym wzorem:
1
f(x) = |
|x+4|−2|
2
jest rosnąca w przedziale (−8;−4)?
7 sie 21:17
CCT:
chodzi o dowód w tym zadaniu
7 sie 21:40
Mila:
1
f(x)=
*| |x+4|−4|
2
1) |x+4|=x+4 dla x≥−4 |x+4|=−x−4 dla x<−4
1
1
f(x)=
| −x−4−4|=
|x+8| dla x<−4
2
2
2) |x+8|=x+8 dla x≥−8 i x<−4
1
f(x)=
(x+8) dla x∊(−8,4)⇔
2
1
f(x)=
x+4 dla x∊(−8,4)
2
z tym już nie będziesz miał trudności?
7 sie 22:14
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick