Dzielenie wielomianu
anonim123: Jak podzielić wielomian x5+x4+3x3+x2−2 przez x4−1 proszę o pełne rozwiązanie😏
7 sie 07:15
wredulus_pospolitus:
no to dzielisz pisemnie
7 sie 13:42
wredulus_pospolitus:
albo rozpisujesz (bo przez prosty wielomian dzielisz):
x
5 + x
4 + 3x
3 + x
2 − 2 =
x*x4 +
x4 + 3x
3 + x
2 − x*1 + x
− 1 − 1 =
= (x+1)(x
4 − 1) + 3x
3 + x
2 + x − 1
czyli:
| x5 + x4 + 3x3 + x2 − 2 | | 3x3 + x2 + x − 1 | |
| = x+1 + |
| |
| x4 − 1 | | x4 − 1 | |
7 sie 13:47
anonim123: właśnie nie wiem jak to podzielić pisemnie
7 sie 13:58
mat23:
x+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x
5+x
4+3x
3+x
2−2) : (x
4−1)
−x
5+x
−−−−−−−−−−
x
4+3x
3+x
2+x−2
−x
4+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x
3+x
2+x−1
| | 3x3+x2+x−1 | |
i masz wynik : x+1+ |
| |
| | x4−1 | |
7 sie 15:07
Mariusz:
anonim podobnie jak w przypadku liczb
Tutaj edytor jest kiepski a Jakub nie zamierza nic z tym zrobić no ale spróbuję jakoś ci to
pokazać
x+1
x5+x4+3x3+x2−2 : x4−1
−(x5 − x)
x4+3x3+x2+x−2 : x4−1
−(x4−1)
3x3+x2+x − 1
x5+x4+3x3+x2−2 = (x+1)(x4−1)+3x3+x2+x − 1
7 sie 15:09
mat23:
Aż strach pomyśleć ! jakim Ty będziesz nauczycielem ?
7 sie 15:09
anonim123: Dziękuję
7 sie 15:09
7 sie 16:44
anonim123: Dzięki
7 sie 22:06
chichi:
Ty się cofnij do liceum dziecko, a nie studiujesz matematykę, bo wstyd przynosisz jedynie
8 sie 00:06
ite:
Cztery odpowiedzi po których wiadomo, jak dzielić wielomiany plus dwie odbierające chęć
dzielenia.
Czy te dwie są potrzebne autorce lub komukolwiek innemu?
8 sie 16:52
anonim123: Dziękuję Ite
8 sie 18:13