potrzebujacy
potrzebujacy: na loterii jest 100 losow w tym 2 wygrywajace wszystkie losy podzielono na 2 czesci i wrzucono
do dwoch
urn przy czym do kazdej urny trafily co najmniej dwa losy. wybieramy losowo urne i wyciagamy z
niej jeden los
przy jakim rozmieszczeniu losow prawdopodobienstwo wyciagniecia losu wygrywajacego jest
najwieksze?
6 sie 19:04
kerajs:
p(i) − prawdopodobieństwo wystąpienia i losów wygranych wśród n wylosowanych
| | 1 | | 0 | | 1 | | 2 | |
P(wygr)=p(0)*[ |
| * |
| + |
| * |
| ]+ |
| | 2 | | n | | 2 | | 100−n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 0 | |
+p(1)*[ |
| * |
| + |
| * |
| ]+p(2)*[ |
| * |
| + |
| * |
| ]= |
| | 2 | | n | | 2 | | 100−n | | 2 | | n | | 2 | | 100−n | |
Podział nie ma wpływu na prawdopodobieństwo wygrania.
7 sie 15:50
Potrzebujacy: W odpowiedziach jest w jednej urnie 2 losy wygrywające
W drugiej 98 przegrywających
9 sie 14:52
wredulus_pospolitus:
Co to niby za odpowiedź ... nie było mowy o tym, że możemy sobie ustalić gdzie i w jakiej
ilości będą losy wygrywające.
9 sie 17:02
potrzebujaca ola: ja nie wiem
9 sie 17:55
kerajs:
Hmm, ... . Przyjąłem, iż podział losów wygrywających jest losowy, lecz wynik z odpowiedzi temu
przeczy.
Autor oczekiwał (chyba) czegoś takiego:
a) wśród n losów są dwa wygrywające.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(w)= |
| *{2}{n} + |
| *{0}{100−n}= |
| |
| | 2 | | 2 | | n | |
To prawdopodobieństwo będzie największe , gdy n będzie najmniejsze, a stąd n=2 i
b) wśród n losów jest jeden wygrywający.
| | 1 | | 1 | | 50 | |
P(w)= |
| *{1}{n} + |
| *{1}{100−n}= |
| |
| | 2 | | 2 | | n(100−m) | |
To prawdopodobieństwo będzie największe , gdy n(100−n) będzie najmniejsze, a stąd n=2 lun n=98
c) wśród n losów nie ma wygrywających.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(w)= |
| *{0}{n} + |
| *{2}{100−n}= |
| |
| | 2 | | 2 | | 100−n | |
To prawdopodobieństwo będzie największe , gdy 100−n będzie najmniejsze, a stąd n=98 i
Porównanie maksymalnych prawdopodobieństw wskazuje odpowiedni podział.
11 sie 17:58