szkatułki
tomeczek: w pierwszej szkatułce jest 10 monet zlotych i 5 srebrnych
w drugiej szkatulce jest 5 monet zlotych i 10 srebrnych
mozemy losowac na 3 sposoby
1 losujemy po jednej z kazdej szkatulki
2 przekladamy monety do jednej szkatulki i losujemy z niej dwie monety
3 losujemy szkatulke i z niej losujemy dwie monety
przy kttorym sposobie losowania prawdopodobienstwo wylosowania dwoch zlotych monet jest
najwieksze
6 sie 17:24
wredulus_pospolitus:
no to liczymy:
| | 15*14 | | 7 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 30*29 | | 29 | |
| | 1 | | 10*9 + 5*4 | | 11 | |
P(C) = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 15*14 | | 42 | |
Porównujesz
6 sie 17:32
potrzebujacy: nie bardzo wiem skąd te wyliczenia? Na przykład skąd takie działanie w P(A)?
6 sie 18:18
potrzebujacy: choćby ten trzeci sposób? Bo nie mam pojęcia
6 sie 20:02
I'm back:
P(A) wybieramy jedna z pierwszej szkatułki * wybieramy z drugiej
P(C) zapisałem trochę skrótowo, mogłem zapisać to jako dwa osobne ułamki (suma ulamkow)
1/2 <−−− szansa wylosowana szkatulki
10*9 − − − gdy losujemy z pierwszej
5*4 − − − gdy losujemy z drugiej
6 sie 20:55
potrzebujacy: a czemu w drugim mnożymy a w trzecim dodajemy ?
9 sie 00:40