Prawdopodobienstwo
Potrzebujący : Mamy 10 urn. Do czterech wrzucono po 4 kule białe, 4 czarne i 1 niebieskiej, a do sześciu
pozostałych − po 2 kule białe, 3 czarne i 4 niebieskie. Z losowo wybranej urny losujemy
jednocześnie dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul różnych kolorów.
6 sie 16:48
wredulus_pospolitus:
| | 4 | | 2*4*4 + 2*4*1 + 2*4*1 | | 6 | | 2*2*3 + 2*2*4 + 2*3*4 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| | 10 | | 9*8 | | 10 | | 9*8 | |
6 sie 17:34
wredulus_pospolitus:
Z przeciwnego
| | 4 | | 4*3 + 4*3 | | 6 | | 2*1 + 3*2 + 4*3 | |
P(A) = 1 − |
| * |
| − |
| * |
| = ... |
| | 10 | | 9*8 | | 10 | | 9*8 | |
6 sie 17:34
potrzebujacy: byłbyś w stanie wytlumaczyć skąd te mnożenia w licznikach i mianownikach? Bo wydaje mi się że
korzystasz z wzory na prawdopodobieństwo całkowite ale nie do końca rozumiem
6 sie 18:15
I'm back: Chłopie. Ja nie korzystam z żadnych wzorów. Liczę ile jest możliwości i tyle
6 sie 20:56
potrzebujacy: no ale skąd sie bierze np to 2*4*4 + 2*4*1 + 2*4*1
6 sie 21:03
I'm back:
2 − permutacja dwuelementowego zbioru
4 − biala
4 − czarna
2 − permutacja
4 − biala
1 − niebieska
2 − permutacja
4 − czarna
1 − niebieska
Uwaga

Jak zapewne zauważyłeś (bądź nie) kolejność jest uwzględniana w powyższym rozwiązaniu.
7 sie 01:10
potrzebujacy: nie mówi mi to za duzo
9 sie 00:53
a7: 4 z dizieciu urn razy prawdopodobieństwo że z tych czterech wylosujemy kule różnych kolorów
| | | |
czyli | w mianowniku a wliczniku że biała i czarna czyli z czterch jedna i z cztrech |
| | |
czarnych jedna lub /plus z 4 białych jedna i 1 niebieska plus z czterch czarnych jedna i
jedna niebieska
| | | |
plus 6*1/10 razy | a wliczniku jedna z dwóch białych i jedna z trzech czarnych lub/plus |
| | |
jedna z 2 białych i jedna niebieska z cztrech niebieskich lub/plus jedna z 3 czarnych i jedna
z cztrech niebieskich
9 sie 03:58
wredulus_pospolitus:
@potrzebujący −−− jeżeli odpowiadasz w taki sposób to trudno mi cokolwiek innego napisać ...
Twoją odpowiedź traktuję w kategorii: "rozkładam łapki i się poddaję, niech ktoś we mnie
wciśnie tą wiedzę"
9 sie 07:25