matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Podstawienie całka
anonim123:
Dlaczego tutaj wykonujemy takie podstawienie zwykle było tak że podstawialiśmy za samo t
https://zapodaj.net/0ab6ff53a8d73.jpg.html
6 sie 16:13
wredulus_pospolitus:
czy kojarzysz taki wzór na całkę:
dx
∫
= ....
x
2
+ 1
To właśnie do takiego wzoru chcesz tym podstawieniem 'doprowadzić'
6 sie 16:21
wredulus_pospolitus:
(x−3) = p(9/2} *t −−−> (x−3)
2
+ 9/2 = (9/2) * t
2
+ 9/2 = (9/2)* [ t
2
+1] czyli
dx
2
dt
∫
=
∫
(x−3)
2
+ 9/2
9
t
2
+ 1
6 sie 16:22
anonim123:
Dziękuję 😏
7 sie 07:15