dowód
student: | | πn2 | | πn | |
Wykaż ze ∑n=12m−1 (sin |
| ) / (sin |
| ) = m |
| | 2m | | 2m | |
6 sie 07:07
Mariusz:
Może indukcyjnie
6 sie 13:35
Mariusz:
1. Sprawdzasz czy równość zachodzi dla m=1
2. Zakładasz że równość zachodzi dla pewnego m = k
3. Sprawdzasz czy z założenia w punkcie 2. wynika równość dla m=k+1
6 sie 13:42
student: No tak ale jak wykonać 3
6 sie 14:36
Mariusz:
| | | |
Pokaż że |
| = 1 dla każdego m ∊ℕ+ |
| | | |
6 sie 15:04
Mariusz:
To nie będzie tak jak w powyższym wpisie ale spróbuj pobawić się sumą
tak aby wyrazić ją za pomocą sumy z założenia indukcyjnego
Spróbuj na przykład wyodrębnić jakiś składnik tej sumy a następnie ją przeindeksować
6 sie 15:37