Zbiezność szeregu
Zakonape: Zbadaj, czy szereg jest zbieżny: (odpowiedź: rozbieżny)
(inf)
∑((e/n)n)*(n!)
n=1
Otóż próbując różnych sposobów, w kóncu (używszy kalkulatora do granic ciągów) okazało się, że
szereg nie spełnia podstawowego warunku zbieżności, czyli granica wyrazu ogólnego nie jest
równa zero. W jaki sposób obliczyć granicę tego szeregu, a może jest jakiś inny sposób na
zbadanie zbieżności?
5 sie 13:29
kerajs:
Stosując wzór Stirlinga na przybliżenie silni dostaje się dla dużych n szereg ∑√2πn , a ten
nie spełnia warunku koniecznego zbieżności .
5 sie 17:18
6 sie 20:57
Mariusz:
a wg mnie dobrze by było poszukać innego sposobu na policzenie tej granicy bo jak sam
kerajs napisał wzór Stirlinga to tylko przybliżenie
6 sie 21:26
Adamm: Kryterium porównawcze
7 sie 06:53
Mariusz:
A to granica jest równa zero ?
Poza tym jak już podajesz pomysł z tym kryterium porównawczym
to mógłbyś podać z czym porównać inaczej twoja odpowiedź niewiele wnosi
7 sie 13:34
Mariusz:
| | e | |
Co do granicy an=( |
| )n*(n!) |
| | n | |
to po zlogarytmowaniu dostajemy
n*ln(e) − n*ln(n)∑
k=1nln(k)
Czyżbyśmy dostali tutaj sumę Riemanna ?
7 sie 14:13
Mariusz:
Chociaż to niewiele daje bo nadal mamy symbol nieoznaczony tym razem ∞*0
7 sie 14:20
Adamm:
√2πn ~ (e/n)nn! ze wzoru Stirlinga
Z kryterium porównawczego szereg jest rozbieżny bo szereg ∑ √2πn jest rozbieżny
8 sie 10:36
Adamm: Wzór Stirlinga to nie tylko przybliżenie, pokazuje on nam jak n! zachowuje się w ∞
To że działa on również dla dość dokładnie dla małych wartości n! jest czymś zaskakującym
8 sie 10:38
Adamm: Dla małych wartości n
8 sie 10:39
Zakonape: Czyli jeżeli stosować wzór Stirlinga, to nie do liczenia granicy, a pod warunkiem, że zastosuję
go w przypadku kryterium porównawczego?
8 sie 21:12
Adamm:
Stosować tak jak się chce byleby poprawnie.
√2πn(n/e)n ~ n!
To mówi "standardowa" wersja wzoru Stirlinga
Czyli jedna strona podzielona przez drugą daje w granicy 1
9 sie 08:13
Zakonape: Rozumiem, dziękuję

9 sie 14:18