....
Paweł: Pole powierzchni bocznej walca jest równe sumie pól jego podstawy.
Przekatna przekroju osiowego ma dlugosc d.
Oblicz objetosc tego walca.
6 mar 22:28
Godzio:

P
b = 2 * P
p
2πrH = 2*πr
2 /:2πr
H = r
d
2 = H
2 + (2r)
2
d
2 = H
2 + 4H
2
| | d2 | | d√5 | | d3√5 | |
V = πr2 * H = π * |
| * |
| = |
| π |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
6 mar 22:43
bibi: Pb = 2πr*H
Pp = πr2
Pb = 2*Pp
2πr*H = πr2
stąd
H = r2
z przekroju osiowego
(2r)2 +H2 = d2
4r2 +(r2)2 = d2
4r2 + r24 = d2
174r2 = d2
r = 2d√17
H wyliczyć to lajt
a V=Pp * H = πr2 * H
6 mar 22:47
bibi: no właśnie zauważyłem przeoczenie moje przy wyliczaniu H w zalezności od r
chylę czoła przed Godzio
6 mar 22:48
Godzio:
6 mar 22:49