Eta:
Można tak:
ze wzorów sin(a+b)−sin(a−b)=2cosa*sinb
to sin(a+b)= sin(a−b)+2cosa*sinb i sin(2a)=2sina*cosa
=============================================
Pomijam w zapisie symbol stopnia
sin48= sin132= sin(84+48)= sin(84−48)+2cos84*sin48 = sin36+2sin6*sin48
sin36=sin(24+12=sin(24−12)+2cos24*sin12 = sin12+2cos24*sin12
zatem sin48= sin12+2cos24*sin12+2sin6*sin48 / : (sin48*sin12)
| | 1 | | 1 | | 2cos24 | | 2sin6 | |
|
| = |
| + |
| + |
| |
| | sin12 | | sin48 | | 2sin24*cos24 | | 2sin6*cos6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| + |
| + |
| , cos6=sin84 |
| | sin12 | | sin48 | | sin24 | | cos6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| + |
| + |
| |
| | sin12o | | sin24o | | sin48o | | sin84o | |
=========================