kostki
Miki: Marcin rzuca standardową sześcienną kostką, dopóki nie pojawi się sekwencja, w której druga
liczba jest dzielnikiem pierwszej. Jaka jest oczekiwana liczba rzutów, zanim Marcin przestanie
rzucać kostką?
4 sie 07:54
kerajs:
Intrygujące zadanie.
Niestety, jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy jest toporne i pracochłonne.
| | 66−S2 | | 6S2−S3 | |
E(x)=∑xP(x)=2* |
| +3* |
| + |
| | 62 | | 63 | |
| | 6S3−S4 | | 6Si−1−Si | |
+4* |
| +....+i* |
| +.... |
| | 64 | | 6i | |
Gdzie S
i to liczba ciągów i−elementowych w których żaden element nie jest dzielnikiem
poprzednika.
Ponadto S
n=3S
n−1+S
n−2 oraz S
2=22 i S
3=73
4 sie 10:34
kerajs:
Ups, wkradł się błąd.
| | 62−S2 | | 66−S2 | |
Pierwszy składnik nieskończonej sumy to 2* |
| a nie jak powyżej 2* |
| |
| | 62 | | 62 | |
4 sie 10:37
kerajs:
Dopisuję, mimo kompletnego braku zainteresowania autora tematu:
| | S2 | | S3 | | S4 | | S5 | |
E(x)=...=2+ |
| + |
| + |
| + |
| +...= |
| | 62 | | 63 | | 64 | | 65 | |
| | 13−11√13 | | 3−√13 | | 13+11√13 | | 3+√13 | |
Skoro Sn=Axn+Byn = |
| ( |
| )n+ |
| ( |
| )n |
| | 26 | | 2 | | 26 | | 2 | |
to wyrażenie na E(x) przyjmuje postać:
| | Ax2 | | By2 | |
=2+ |
| (1+(x/6)+(x/6)2+(x/6)3+...)+ |
| (1+(y/6)+(y/6)2+(y/6)3+...)= |
| | 62 | | 62 | |
| | Ax2 | | By2 | |
=2+ |
| + |
| |
| | 6(6−x) | | 6(6−y) | |
Wystarczy wstawić A, B, x i y.
7 sie 15:43