reguła Hospitala
arek:
Oblicz wykorzytujac regułe Hospitala
lim x−>0 (1/(sin2)) + (1/(x2))
3 sie 16:11
wredulus_pospolitus:
i znowuż −−− na czym polega problem?
3 sie 16:42
arek: po sprowadzeniu do wspolnego mianownika owszem wyjdzie symbol nieoznaczony 0/0
wiec wszystko git tylko jak chce policzyc potem granice z ilorazu pochodnych to wychodzi znowu
symbol nieoznaczny 0/0 wykozrystanie ponownie drugiej pochodnej tylko komplikuje zadanie
mimo ze tez wychodzi symbol nieoznaczony, pomyslalem ze mozna skorzystac z jednego ze wzorow
trygonometrycznych ze sin2x=2sinxcosx ale to tez do niczego nie prowadzi
3 sie 17:41
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje obliczenia
3 sie 17:47
wredulus_pospolitus:
| | x2 + sin2x | | 2x + 2sinxcosx | |
lim |
| = H = lim |
| = |
| | (x*sinx)2 | | 2(x*sinx)*(sinx + x*cosx) | |
| | 2x + sin(2x) | |
= lim |
| = H = |
| | 2(x*sinx)*(sinx + x*cosx) | |
| | 2 + 2cos(2x) | | 4 | |
= |
| = [ |
| ] |
| | 2*[(sinx + x*cosx)2 + (x*sinx)*(2cosx − x*sinx)] | | 0 | |
3 sie 17:53
arek:
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika :
limx−>0 (x2 − sin2)/(x2 * sin2) = [0/0]
limx−>0 (2x−2sinxcosx)/(2xsin2 + x2*2sinxcosx) = [0/0]
3 sie 17:55
arek: [4/0] jest niemożliwe przecież
3 sie 17:57
wredulus_pospolitus:
jest róznica pomiędzy
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| , a |
| + |
| |
| sin2x | | x2 | | sin2x | | x2 | |
3 sie 22:43