matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zuzanka:
znajdz najmniejsza liczbe całkowitą spełniającą równanie Ix-3I+2Ix+1I=4
22 lis 09:23
gafFka:
1)x<-1 -x+3-2x-2=4 -3x=3 x=-1 brak rozwiazań 2)-1≤x<3 -x+3+2x+2=4 x=-1 rozwiązanie x=-1 3)x≥3 x-3+2x+2=4 3x=5 x=5/3 brak rozwiązań rownanie spełnia 1 liczba
-1
która jest jednocześnie najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą zadanie.
22 lis 14:26