5√2 | ||
Dorysuj trójkąt AOS. Mo on boki: 2, 2√2, 4 więc cos (ASO)= | , a cos | |
8 |
−√2 | ||
(SOA)= | ||
4 |
−√2 | ||
gdzie Pw0 to pole wycinka koła o środku w O i o kącie 2π−2arccos | ||
4 |
5√2 | ||
a PwS to pole wycinka koła o środku w S i o kącie 2arccos | ||
8 |
5−√7 | −5−√7 | |||
A = ( | , | ) | ||
2 | 2 |
5+√7 | −5+√7 | |||
B = ( | , | ) | ||
2 | 2 |
(t2−1) | ||
x=4 | ||
t2+1 |
2t(t2+1)−2t(t2−1) | ||
dx = 4 | dt | |
(t2+1)2 |
2t(t2+1−t2+1) | ||
dx =4 | dt | |
(t2+1)2 |
16t | ||
dx = | dt | |
(t2+1)2 |
t2−1 | ||
(4−x)t = (4−4 | )t | |
t2+1 |
t2+1−t2+1 | ||
(4−x)t =4( | )t | |
t2+1 |
8t | ||
(4−x)t = | ||
t2+1 |
128t2 | 128t2+128t4 | −128t4 | ||||
∫ | dt = ∫ | dt+∫ | dt | |||
(t2+1)3 | (t2+1)3 | (1+t2)3 |
128t2 | 128t2 | (32t3)(−4t) | ||||
∫ | dt =∫ | dt+(∫ | )dt | |||
(t2+1)3 | (t2+1)2 | (1+t2)3 |
128t2 | 128t2 | 32t3 | 96t2 | |||||
∫ | dt =∫ | dt+ | −∫ | dt | ||||
(t2+1)3 | (t2+1)2 | (1+t2)2 | (1+t2)2 |
128t2 | 32t3 | 32t2 | ||||
∫ | dt = | +∫ | dt | |||
(t2+1)3 | (1+t2)2 | (t2+1)2 |
128t2 | 32t3 | (−16t)(−2t) | ||||
∫ | dt = | +∫ | dt | |||
(t2+1)3 | (1+t2)2 | (t2+1)2 |
128t2 | 32t3 | 16t | 1 | |||||
∫ | dt = | − | + 16∫ | dt | ||||
(t2+1)3 | (1+t2)2 | t2+1 | 1+t2 |
128t2 | 32t3−16t(1+t2) | 1 | ||||
∫ | dt = | + 16∫ | dt | |||
(t2+1)3 | (1+t2)2 | 1+t2 |
128t2 | 16t3−16t | |||
∫ | dt = | + 16arctg(t)+C | ||
(t2+1)3 | (1+t2)2 |
128t2 | 1 | 8t(4t2−4) | |||
∫ | dt = | + 16arctg(t)+C | |||
(t2+1)3 | 2 | (1+t2)2 |
1 | √16−x2 | |||
∫√16−x2 = | x√16−x2+16arctg( | )+C | ||
2 | 4−x |
4 | ||
x = | ||
1+t2 |
0*(1+t2)−2t*4 | ||
dx = | dt | |
(1+t2)2 |
−8t | ||
dx = | dt | |
(1+t2)2 |
4t | ||
xt = | dt | |
1+t2 |
−32t2 | −32t2−32t4 | 32t4 | ||||
∫ | dt = ∫ | dt+∫ | dt | |||
(1+t2)3 | (1+t2)3 | (1+t2)3 |
−32t2 | t2 | 32t4 | ||||
∫ | dt = −32∫ | dt+∫ | dt | |||
(1+t2)3 | (1+t2)2 | (1+t2)3 |
−32t2 | t2 | (−8t3)(−4t) | ||||
∫ | dt = −32∫ | dt+∫ | dt | |||
(1+t2)3 | (1+t2)2 | (1+t2)3 |
−32t2 | t2 | −8t3 | −24t2 | |||||
∫ | dt = −32∫ | dt+ | −∫ | dt | ||||
(1+t2)3 | (1+t2)2 | (1+t2)2 | (1+t2)2 |
−32t2 | −8t3 | −8t2 | ||||
∫ | dt = | +∫ | dt | |||
(1+t2)3 | (1+t2)2 | (1+t2)2 |
−32t2 | −8t3 | (4t)(−2t) | ||||
∫ | dt = | + | dt | |||
(1+t2)3 | (1+t2)2 | (1+t2)2 |
−32t2 | −8t3 | 4t | 4 | |||||
∫ | dt = | + | − ∫ | dt | ||||
(1+t2)3 | (1+t2)2 | 1+t2 | 1+t2 |
−32t2 | −8t3 | 4t | ||||
∫ | dt = | + | −4arctg(t)+C | |||
(1+t2)3 | (1+t2)2 | 1+t2 |
−32t2 | −8t3+4t(1+t2) | |||
∫ | dt = | −4arctg(t)+C | ||
(1+t2)3 | (1+t2)2 |
−32t2 | −4t3+4t | |||
∫ | dt = | −4arctg(t)+C | ||
(1+t2)3 | (1+t2)2 |
−32t2 | −1−t2 | 2 | 4t | |||||
∫ | dt = ( | + | ) | −4arctg(t)+C | ||||
(1+t2)3 | 1+t2 | t2+1 | t2+1 |
−32t2 | 1 | 4 | 4t | |||||
∫ | dt = | (−2+ | ) | −4arctg(t)+C | ||||
(1+t2)3 | 2 | t2+1 | t2+1 |
1 | √4x−x2 | |||
∫√4x−x2dx = | (x−2)√4x−x2−4arctg( | )+C | ||
2 | x |
x+y | ||
arctg(x)+arctg(y) = arctg( | ) | |
1−xy |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |