trójkaty
Halston:

Boki trójkąta CB i AB podzielono na dziesięć równych części. Wykaz ze punkty "zielone" są
współliniowe oraz punkty "różowe" też są współliniowe.
2 sie 21:27
kerajs:
Skoro odcinki na ramionach kąta są proporcjonalne , to sieczne kąta je wyznaczające są
równoległe.
Wszystkie trójkąty o podstawach z niebieską kropką i zielonym wierzchołkiem są przystające,
więc przez zielone punkty przechodzi prosta równoległa do CB. Analogicznie jest z różowymi
punktami.
2 sie 21:56
Halston: Wielkie dzięki
3 sie 08:54
an: Jeżeli to ma być zgodnie z rysunkiem to owszem są współliniowe, ale reszta wyjaśnienie z 21:56
to nie prawda
3 sie 11:36
Halston: an właśnie trzeba pokazać że one są współliniowe
3 sie 12:50
an:

Przypomnij sobie twierdzenie Talesa
A tak na "chłopski rozum" to
CD=DE=EF; C'=E'=F' itd
CC'=C'C"....=DD'=D'D"=...itd
| C'D | | C''D' | |
| = |
| =... itd |
| C"D' | | C"'D'' | |
czyli że "d" co jednakowy odcinek zbliża się jednakowo do CB, czyli jest pod stałym kątem,
a więc jest prostą
3 sie 14:07
an: Przedobrzyłem ta proporcja to oczywiście bzdura reszta się zgadza
3 sie 14:14
an: można by C'D=C"D'+Δ; C''D'=C"'D"+2Δ ......
3 sie 14:23
an: zaplątało się 2
C'D=C"D'+Δ; C''D'=C"'D"+Δ ..itd
3 sie 14:26
3 sie 14:58
kerajs:
''an: (...) wyjaśnienie z 21:56 to nie prawda''
Fakt. O ile sieczne lewoskośne są równoległe (bo odcinane odcinki są proporcjonalne), to
sieczne prawoskośne są nie są równoległe (bo odcinane odcinki są proporcjonalne prócz
pierwszych od prawej). Sorry. .
3 sie 17:52
3 sie 19:45
an:

np. j/w podstawa każdego trójkąta 2 wysokość pierwszego 3 , każdy następny o 1 wyższy
ich wierzchołki ułożą się współliniowo, natomiast na Twoim rysunku sama powierzchnia jednego
trójkąta to za mało, i do czego Ci to potrzebne.
3 sie 20:28