trapez
Mirko: Rozważmy trapez równoramienny ABCD z AD=BC i AB<CD. Załóżmy, że odległości od wierzchołka A do
BC, CD i BD wynoszą odpowiednio 15, 18 i 10. Oblicz pole ABCD.
1 sie 19:21
an: Czy to jest dokładna sprawdź treść zadania.
2 sie 10:16
am:
Te dane wystarczą. Trzeba znaleźć trójkąty podobne, wyznaczyć związki między bokami tych
trójkątów i w trójkątach prostokątnych zastosować tw. Pitagorasa
2 sie 11:15
an: Problem polega na tym, że trapez o takich wymiarach nie istnieje
2 sie 12:05
dlaczego:
nie istnieje?
2 sie 12:15
Mirko: an możesz wyjaśnić czemu nie istnieje
2 sie 15:07
an: Istnieje coś mi się geogebra "namieszała" wynik to ≈400,93
2 sie 16:13
Mirko: Jak policzyć to pole?
2 sie 16:15
am:

Bez wspomagaczy np Geogebrą

a>0 i b>0 i c>0 i e>0
| | 15 | | 18 | |
ΔABG∼ΔADE ⇒ |
| = |
| ⇒ c = 1,2a |
| | a | | c | |
| | 18 | | 10 | |
ΔDFB∼ΔAKB ⇒ |
| = |
| ⇒ e = 1,8a |
| | e | | a | |
Pitagoras:
ΔADE: b
2 + 18
2 = c
2 = 1,44a
2
i
ADFB: (a + b)
2 + 18
2 = e
2 = 3,24a
2 ⇒ a
2 + 2ab + 1,44a
2 = 3,24a
2
stąd a = ..., b = ...
2 sie 17:17
ak:
2 sie 17:30
Mirko: Dzieki
2 sie 17:31
Saizou :
Eta
2 sie 22:00
am:
Saizou,
Ecie oczywiście należą się brawa i


3 sie 12:28