Optymalizacja
Raksi: Z drutu o długości 120 dm wykonano szkielet graniastosłuipa prostego, którego jedna z krawędzi
podstawy jest o 6 dm krótsza od drugiej. Do tego szkieletu przymocowano metalowe płyty, dzięki
czemu powstało pudło z górnym wiekiem. Oblicz największe możłiwe koszty wyprodukowania takiego
pudła, gdzie
− 1 dm drutu kosztuje 4 zł,
− 1 dm2 metalowej płyty kosztuje 18 zł (inne koszty pomijamy).
31 lip 22:38
wredulus_pospolitus:

2*(x + x+6) + 4y = 120 −−−> 4x + 4y = 108 −−−> x + y = 27 −−−> y = 27 − x
P
płyt = 2*x*y + 2*(x+6)*y + x*(x+6) = 2*x*(27−x) + 2*(x+6)*(27−x) + x*(x+6)
masz funkcję P(x). Liczysz pochodną ... szukasz ekstremum i po krzyku
Pamiętaj o ZAŁOŻENIACH odnośnie 'x'
1 sie 00:23
Raksi: Z własności funkcji kwadratowej też można skorzystać?
1 sie 01:26
wredulus_pospolitus:
jak chcesz szukać wierzchołka paraboli ... to też możesz
1 sie 01:33
Raksi: Super, dziękuję za pomoc
1 sie 01:40
kerajs:
Sądzę, iż jest troszeczkę inaczej.
''Z drutu o długości 120 dm wykonano szkielet graniastosłuipa prostego, którego jedna z
krawędzi
podstawy jest o 6 dm krótsza od drugiej'' czyli:
4x +4( x+6) + 4y = 120
'' Do tego szkieletu przymocowano metalowe płyty, dzięki czemu powstało pudło z górnym
wiekiem.''
P(x)= 2*x*y + 2*(x+6)*y + 2*x*(x+6)
Koszt drutu jest stały Kd=120*4 zł (nb, ciekawe co to za drut − sztywny i bardzo drogi (40
zł za metr)), wystarczy więc zmaksymalizować koszt płyt Kp(x)=18*P(x) .
1 sie 07:48