podobieństwo dwóch zadań
michał: zad 1
Talia 52 kart losujemy bez zwracanie 3 karty
dwójeczka: Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania:
a) samych asów
4 * 3 * 2 = 24
52 51 50 132600
zadanie 2
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania cztery karty. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania
dwóch kierów, pika i trefla.
(52) = 270 725
(4)
2 kiery pik i trefl
(13) * 13 * 13 = 13 * 6 * 169 = 13 182
(2)
wynik
P(A) = 1014/ 20825
moje pytanie jest następujące. Czemu w 1 zadaniu mogę obliczyć ilość wszystkich rozwiązań przez
pomnożenie 3 liczb gdzie każda następna jest o jeden mniejsza.
A w drugim zadaniu już trzeba liczyć ze wzoru.
Czym się różnią te przypadki? Sprawdzałem też że 1 zadanie dałoby się policzyć tez ze wzoru.
O co tu chodzi

?
31 lip 20:53
1 sie 00:11
wredulus_pospolitus:
Ani w pierwszym ani w drugim zadaniu NIE TRZEBA korzystać 'ze wzoru'.
W pierwszym zadaniu ujęto kolejność (nie trzeba było) wylosowanych kart, w drugim nie ujęto (a
można było).
1)
| | 4*3*2 | |
P(A) = |
| z kolejnością |
| | 52*51*50 | |
| | | | | | 4*3*2 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| bez |
| | | | | | 52*51*50 | |
kolejności
2)
| | 13*12*13*13 *4*3 | |
P(B) = |
| z kolejnością |
| | 52*51*50*49 | |
| | | | 133*12 * 4*3 | |
P(B) = |
| = |
| bez kolejności |
| | | | 52*51*50*49 | |
na czerwono podałem ilość permutacji elementów:
kier,
kier,
pik,
trefl
1 sie 00:18