krótsza przekątna rombu jest zmienną losową
Adrian: Krótsza przekątna rombu o boku a=2 jest zmienną losową D, której rozkład jest jednostajny na
przedziale [0,2].
Wyznacz wartość oczekiwaną pola rombu.
31 lip 18:14
kerajs:
| | d1d2 | | D(2√22−(D/2)2) | | 1 | |
S(D)= |
| = |
| = |
| D√16−D2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
E(S)= |
| ∫02 |
| D√16−D2dD= |
| ∫02(−2D)√16−D2dD= |
| | 2−0 | | 2 | | 8 | |
| | −1 | | 2 | | −1 | | 1 | |
= |
| * |
| (√16−D2)3 |02= |
| (12√12−64)= |
| (16−6√3) |
| | 8 | | 3 | | 12 | | 3 | |
1 sie 07:48