zadanie prawdopodobienstwo
michał: Na pierwszej loterii jest 10 losów w tym 1 wygrywający,a na drugiej 20 losów w tym
2 wygrywające.Na której loterii szanse do wygrania są większe,jeśli kupujemy 2 losy?
Na pierwszej loterii (1 los wygrywa, 1 los przegrywa)
P(A)=
(10) = (10*9)/2 = 45
(2)
A = (1) * (9) = 9
(1) (1)
p(a) = 9/45 = 1/5
ale pytanie mam do drugiej części bo można wylosować dwa dobre albo jeden dobry i oba są
wygraną
i nie wiem jakim sposobem to zrobić
i zrobiłem tak że policzyłem szanse na przegraną
1/5=38/190>37/190
ale jak patrze na rozwiazanie z pewnego portalu to ten drugi sposób robią tak
(2) * (18) + (2) = 2*18 +1 = 37
(1) (1) (2)
i tez wychodzi tylko nie rozumiem do końca tego działania. Może ktoś wytłumaczyć?
I przepraszam że tak pisałem te nawiasy a nie w jednej linijce ale nie umiem tego zrobić
(18) dzielone przez (20)
(2) (2) = 153 / 190
1−153/190=37/190
31 lip 13:53
michał: liczenie szansy na przegraną niestety wkleiło mi się z jakiegoś powodu na sam koniec treści
chodzi o to
(18) dzielone przez (20)
(2) (2) = 153 / 190
1−153/190=37/190
31 lip 13:55
wredulus_pospolitus:
wprost
'z przeciwnego'
31 lip 14:42
wredulus_pospolitus:
czyli:
wybieramy dwa wygrywające i dodajemy od tego możliwość: jeden wygrywający i jeden
przegrywający
w efekcie rozpatrzyliśmy wszystkie sytuacje gdzie przynajmniej jeden los wygrywa
z przeciwnego:
wybieramy wszystkie możliwości i odejmujemy od nich te w których dwa losy są przegrywają
31 lip 14:44
michał: dziekuje
31 lip 19:08