granica
Robocik Asimowa: jak policzyć granicę z czegoś takiego, tzn coś mi się kojarzy,
że się liczyło w takim wypadku przekształcając wzór skróconego mnożenia, oraz trzeba pamietac,
że
√a2=|a| jak opuszczam pierwiastki

a) (
√n+√n)−(
√n−√n)=
| | a2+b2 | |
czyli tutaj a−b= |
| |
| | a+b | |
gdzie a=(
√n+√n)
2,b=(
√n−√n)
2 
b)
U
n=
√n(n−√n2−1
tutaj podobnie tyle że
a=n
2
b=n
√n2−1 ? W książce do obu przykładów jest odpowiedz.
podpowie ktoś, coś mi nie wyszło..

strona jest fajna, ale wadliwe są te pierwiastki pod
pierwiastkami, nie wiem jak to czytelniej wklepać, bo nakładają się na siebie..
31 lip 13:00
wredulus_pospolitus:
to że
√a2 = |a| jest pomijane w przypadku granic ciągów, ponieważ wiemy, że n > 0 oraz n−>
∞ 
(a) dokładnie
(b) chyba coś kiepsko przepisałeś
31 lip 14:46
ola:
a)
| | n+√n−n+√n | | 2√n | |
n→∞ |
| = |
| = |
| | √n+√n+√n−√n | | (√n(1+(√n/n)+√n(1−(√n\n) | |
31 lip 14:49
ola:
| | √n*√n−√n2−1*√n+√n2−1 | |
b)n→∞ |
| = |
| | √n+√n2−1 | |
| | √n | | √n | | 1 | | √2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √n(1+√1−(1/n2) | | √n*√2 | | √2 | | 2 | |
31 lip 14:57
Robocik Asimowa: aaaa widzisz nie wiedziałem, że to pomijalne wredulus,teraz wiem dlaczego to jest jasne

Tak to jest jak uczysz się na własną rękę matematyki. Dobrze, że takie fora są to chociaż
mogę to weryfikować. Co do b) przykład to u
n=
√n(n −√n2−1)
31 lip 14:57
Robocik Asimowa: dziękuje Wam obojgu.
31 lip 14:58
kerajs:
''strona jest fajna, ale wadliwe są te pierwiastki pod
pierwiastkami, nie wiem jak to czytelniej wklepać, bo nakładają się na siebie.''
Tu edytor jest bardzo prymitywny, i stąd taka koszmarna postać wyrażeń zawierających coś ponad
elementarne działania.
Jeśli Ci to przeszkadza, to są inne fora matematyczne gdzie takiego problemu nie ma.
1 sie 07:55