Postać iloczyniwa
Zofija: Wyznacz pary liczb całkowitych x i y spełniających równanie
3x+xy+y+6=0
Próbowałam to przestawiać, szukać wzorów skróconego mnożenia, ale nie potrafię
28 lip 12:45
Mariusz:
x(3+y)+(3+y)+3=0
(x+1)(y+3)=−3
x+1 = −1 ∧y+3 = 3
x+1 = 3 ∧y+3 = −1
28 lip 13:07
Zofija: thx
28 lip 15:18
Saizou :
Marusz, trochę za mało przypadków
−3 = (−1) * 3 = 1 * (−3) = 3*(−1) = (−3)*1
albo
x*(3+y) = −6−y , przy założeniu, że 3+y≠0→y≠−3
(gdyby y = −3, to mamy równanie 3x−3x−3+6=0 sprzeczność)
| | 6+y | | 3+y+3 | | 3+y | | 3 | | 3 | |
x = − |
| = −( |
| ) = −( |
| + |
| ) = −(1+ |
| ) |
| | 3+y | | 3+y | | 3+y | | 3+y | | 3+y | |
| | 3 | |
Aby x był całkowity, to wyrażenie |
| musi być całkowite, wówczas |
| | 3+y | |
3+y musi dzielić 3, stąd
3+y = 1 lub 3+y=−1 lub 3+y=3 lub 3+y=−3
y = −2 lub y = −4 lub y = 0 lub y = −6
x =−4 lub x= 2 lub x =−2 lub x = 0
28 lip 16:57
Mariusz:
Saizou nie uwzględniłem jeszcze jednej pary czynników która daje −3
x+1 = −1 ⋀y+3 = 3
x+1 = 3 ⋀ y+3 = −1
x+1 = 1 ⋀ y+3 = −3
x+1 = −3 ⋀ y+3 = 1
Z podejścia które zaproponowałem otrzymalibyśmy cztery rozwiązania
(x,y): {(−2,0),(2,−4),(0,−6),(−4,−2)}
Saizou nadal za mało ?
28 lip 20:17
rys:

Ilustracja do rozwiązania Mariusza
| | −3x − 6 | | −3 | |
3x+xy+y+6=0 ⇒ y(x + 1) = −6 − 3x ⇒ y = |
| ⇒ y = |
| − 3 |
| | x + 1 | | x + 1 | |
19 sie 11:18
syr:
19 sie 13:01