Przekładnia pasowa.
Bolzoni Auramo: Przekładnia pasowa zbudowana jest z dwóch kół pasowych o średnicach d1 i d2 oraz paska
zamkniętego (bezkońcowego). W jakiej odległości od siebie muszą znajdować się osie kół
pasowych, by długość paska była równa L? Zakładamy, że pasek jest napięty i nierozciągliwy.
Przykład dla d1 = 20, d2 = 10 i L = 98.127 (wtedy szukana odległość to 25).
Bardziej interesuje mnie to, czy można otrzymać symboliczne rozwiązanie (nie numeryczne, bo
takie już mam).
27 lip 22:09
27 lip 22:14
wredulus_pospolitus:

dane mamy L, d
1 i d
2 , załóżmy, że d
1 ≥ d
2
| | L | | 180 − α | | d1 | | α | | d2 | |
wtedy: a = |
| − ( |
| )*π* |
| − ( |
| )*π* |
| |
| | 2 | | 180 | | 2 | | 180 | | 2 | |
natomiast z tw. Pitagorasa:
tutaj mamy jedną zależność x(α)
| | | |
drugą mamy z trygonometrii: cosα = |
| |
| | x | |
wstawiamy, wyznaczamy kąt α, mając go wyznaczamy x.
Można? Można. Czy będzie łatwo −> niekoniecznie, bo mam niewiadomą (α) w dwóch postaciach
(trygonometryczną i wielomianową).
Związku z tym − i tak pewnie będzie trzeba użyć jakiejś metody numerycznej w pewnym momencie do
otrzymania dokładnego rozwiązania.
28 lip 00:14
an:

Zauważ, ż prosta AB oraz styczna CD przecinają się z prostą O
1O
2 w tym samym punkcie S
28 lip 00:19
wredulus_pospolitus:
dochodzimy bowiem do postaci:
| | L −πd1 | |
tg2α = ( |
| + α)2 ; gdzie α ∊ (0 ; π/2] |
| | d1 − d2 | |
więc możemy uprościć do:
a to równanie mimo wszystko chyba najszybciej będzie właśnie numerycznie rozwiązać
28 lip 00:26
wredulus_pospolitus:
@an no i
28 lip 00:30
an: ∡AO1C=∡BO2D=∡CSO
obliczam sin(∡CSO) odczytuję jego wartość z tablic lub kalkulatora, i co jeszcze Ci potrzebne
28 lip 09:08
wredulus_pospolitus:
ok ... a jak obliczasz tegoż sinusa
28 lip 09:21
wredulus_pospolitus:
I jak już to:
∡AO
1C=∡BO
2D=∡
O1AS chyba że chodziło Ci o ∡CSO to jest on przecież wspólny dla
każdego z tych trójkątów.
tak więc ... jak chcesz obliczyć sinusa, nie znając kąta oraz dwóch boków trójkąta
prostokątnego?
Więc − to jest mi potrzebne
28 lip 09:24
an: Źle przeczytałem zadanie
28 lip 09:54
Bolzoni Auramo: Dziękuję Wam za odpowiedzi, czyli zostawię rozwiązanie numeryczne po prostu.
28 lip 14:35