Monotoniczność
m: Zbadać monotoniczność:
Mam problem z zapisaniem tego licznika w innej formie
26 lip 08:54
wredulus_pospolitus:
jedna z możliwości:
licznik −−− n! ! (dwa znaki wykrzyknika)
z własności:
| | (2n−1)! | | (2n−1)! | |
(2n−1)! ! = |
| = |
| |
| | (2n−2)! ! | | 2n−1*(n−1)! | |
26 lip 09:04
m: Da się to jakoś inaczej?
26 lip 09:18
wredulus_pospolitus:
a jakbyś chciał, chciała ? Skoro
I TAK MASZ ZBADAŃ MONOTONICZNOŚĆ 
Można to zrobić bez problemu z wyjściowej postaci patrząc na wartość wyrażenia:
26 lip 09:39
wredulus_pospolitus:
| an+1 | | 1*3*...*(2n−1)*(2n+1) | | n! | | 2n+1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | (n+1)! | | 1*3*...*(2n−1) | | n+1 | |
taaaaraaaa
26 lip 09:41