pole pow kwadrat
seba: Siatka o długości 300 m stanowi ogrodzenie działki w kształcie prostokąta. Jakie są wymiary tej
działki jeśli wiadomo, że ma ona największe z możliwych pole powierzchni.
Wiem, że ma to być kwadrat ale jak do tego dojść?
6 mar 22:08
Godzio: 2a + 2b = 300
a+b = 150
a = 150−b
P = ab −> max
ab = (150−b)b = −b
2 + 150b
b = 75
a = 75
6 mar 22:23
bibi: oznaczmy boki jako x i y
wtedy
Obwód = 2x + 2y = 300 i stąd y = 150 − x
P(x,y) = xy
P(x) = x(150 − x)
Jest to f. kwadratowa − wykresem jest parabola zwrócona ramionami w dół (wsp. = − 1 przy x2)
przyjmująca wartość max w wierzchołku i x wierzchólka = − b2a
stąd
x = − 150−2 = 75
i
y = 150 − 75 = 75
6 mar 22:24