matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz granicę
m:
Oblicz granicę:
2
3n+1
+3
2n+1
lim
n→
∞
2
3n
+3
2n
26 lip 07:42
wredulus_pospolitus:
zauważ, że: 2
3n+1
= 2*2
3n
= 2*(2
3
)
n
= 2*8
n
3
2n+1
= 3*3
2n
= 3*(3
2
)
n
= 3*9
n
2
3n
= 8
n
3
2n
= 9
n
oraz : 8 < 9
Wniosek z tego, że ....
26 lip 08:05
m:
8
n
*2+9
n
*3
lim
n→
∞
8
n
+9
n
Co wynika? Nie widzę
26 lip 08:24
wredulus_pospolitus:
następnie dzielisz licznik i mianownik przez 'największą liczbę potęgowaną' w mianowniku, czyli przez 9
n
8
ponieważ wtedy wszystkie człony typu (
)
n
−> 0
9
26 lip 08:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick