zadania logika onyszkiewicz
Robocik Asimowa: Udowodnić ,że za pomocą alternatywy i koniunkcji nie można zdefiniować implikacji i dyzjunkcji
( / ).
W sumie poprzednie zadania które robiłem były proste, bo tylko tabelka
starczyła lub prawa de Morgana etc a tutaj jak to pokazać szybko i sprawnie,
albo nawet bez tabelek (o ile się da) żeby to wykazać? Pokaże ktoś lub podpowie?
w odpowiedzi jest rozpatrz wszystkie funktory, które można zdefiniować za pomocą funktorów ⋀ i
⋁.
23 lip 23:00
jc:
p i p = p
p lub p = p
f(p,q) = zdanie złożone zapisane za pomocą "i" ora "lub"
Załóżmy, że (p⇒q) = f(p,q)
Podstawiając q=p otrzymujemy (p⇒p) = f(p,p) = p, co w przypadku zdania fałszywego p
daje sprzeczność.
26 lip 09:55
Robocik Asimowa: dziękuje jc za rozjaśnienie sprawy, dowód zrozumiały. Wole jakies bardziej
rozumne podejście(jak sie da..),niż co zadanie męczenie tabelek. Pozdrawiam.
27 lip 00:59