23 lip 21:02
anonim123: Dlaczego tutaj ma wyjść dla conajmniej x należy od −1 do 1 przedział otwarty jak to sprawdzić
To jest drugie zadanie niezwiązane z poprzednim
23 lip 21:33
23 lip 21:33
anonim123: ?
24 lip 12:35
Szkolniak: Pierwszego nie umiem, a w drugim zadaniu jakie tam masz polecenie, co trzeba zrobić? Drugie
zadanie tzn. u Ciebie podpisane na kartce jako 'zad.3'
24 lip 12:58
anonim123: znajdź sumę szeregu i mi wyszło dobrze tylko nie wiem skąd ten przedział?
24 lip 13:02
Szkolniak: A tego to nie wiem, ale gdybyś chciała to podam jeszcze taki sposób:
| | 1−(1−x)2 | |
n=1∞∑(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | −x2+2x | |
n=1∞∑(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)2 | |
24 lip 13:18
Mariusz:
| | π | |
Jeśli chodzi o 1. to wynikiem mogłoby być |
| |
| | 4 | |
jednak problemem może być zbieżność szeregu dla x = 1
| 1 | | 1 | |
| = |
| = ∑n=0∞(−1)nx2n |
| 1+x2 | | 1−(−x2) | |
| | 1 | |
∫0x |
| dt = ∫0x(∑n=0∞(−1)nt2n) |
| | 1+t2 | |
| | 1 | | (−1)nx2n+1 | |
∫0x |
| dt = ∑n=0∞ |
| |
| | 1+t2 | | 2n+1 | |
| | (−1)nx2n+1 | |
arctg(x) = ∑n=0∞ |
| |
| | 2n+1 | |
Szereg ten jest na pewno zbieżny dla |x| < 1
a rozbieżny dla |x| > 1
Dla x = 1 zbieżność wymaga zbadania
24 lip 14:15
wredulus_pospolitus:
| | (−1)n+1 | | 1 | | 1 | |
∑n=1∞ |
| = ∑k=1∞ |
| − |
| = |
| | 2n−1 | | 4k−3 | | 4k−1 | |
można łatwo zauważyć, że:
| 2 | | 2 | | 1 | |
| < |
| = |
| |
| (4k−1)(4k−3) | | 4k*4k | | 8k2 | |
wniosek i po sprawie
24 lip 16:00
jc:
∑n=1∞ (−1)n+1 = ∑k=1∞ (1−1)=∑k=1∞ 0 = 0
wnioski?
26 lip 09:47
wredulus_pospolitus:
@jc ... rozumiem o co Ci chodzi, przemilczałem opisówkę którą trzeba by było dorzucić oraz
pokazanie, że 'odpad' przy nieparzystym 'n' nie ma istotnego wpływu na sumę, ponieważ an −> 0
26 lip 10:55