Największa liczba całkowita z kwadratem nieprzekraczającym liczby naturalnej
kuba: Przepraszam, ale mam pytanie. Mianowicie uczę się podstaw algorytmiki i mam do napisania
algorytm,
którym mam wyznaczyć możliwie największą liczbę całkowitą o kwadracie nieprzekraczającym danej
liczby naturalnej. Czy ktoś mi może powiedzieć o co z tym chodzi? Co mam wyznaczyć bo nie
bardzo
rozumiem. Jeśli by to nie był problem to czy mogę prosić o jakiś przykład takiej liczby?
Dziękuje za
pomoc
23 lip 18:51
wredulus_pospolitus:
Masz daną liczbę wejściową k.
Algorytm ma 'wypluć' Ci liczbę całkowitą x taką, że x2 ≤ k
23 lip 18:55
wredulus_pospolitus:
np. k = 100 −−−> x = 9
23 lip 18:56
wredulus_pospolitus:
wskazówka (tak najłatwiej będzie zrobić pętle w tym algorytmie).
zauważ, że kwadrat kolejnej liczby naturalnej 'x' będzie równy kwadratu poprzedniej liczby
(x−1) powiększony o x'są liczbę naturalną nieparzystą.
już prezentuję o co chodzi:
x=1 −> x2 = 1
x=2 −> x2 = 1 + 3 = 4
x=3 −> x2 = 4 + 5 = 9
x=4 −> x2 = 9 + 7 = 16
x=5 −> x2 = 16 + 9 = 25
x=6 −> x2 = 25 +11 = 36
.... itd.
23 lip 19:02
kuba: dzięki
23 lip 19:11
kuba: Przepraszam, ale może się czepiam ale tutaj co napisałeś np. k = 100 −−−> x = 9, nie powinno
być
np. k = 100 −−−> x = 10?
23 lip 19:34
I'm back:
Masz rację.
23 lip 19:39
kuba: dzięki za pomoc
23 lip 22:38