równanie
Hugo: Rozwiąż równanie cos(2x) + 6 sin(2x) = cos(4x) + 6 sin(x)
16 lip 08:11
Szkolniak: cos(2x)+6sin(2x)=cos(4x)+6sin(x)
cos(2x)−cos(4x)=6sin(x)−6sin(2x)
−2sin(3x)sin(−x)=6(sin(x)−2sin(x)cos(x))
2sin(3x)sin(x)−6sin(x)(1−2cos(x))
2sin(x)[sin(3x)−3(1−2cos(x))]=0
sin(x)(sin(3x)+6cos(x)−3)=0
teraz by trzeba pomyśleć jak dalej
16 lip 12:11
Hugo: sin(3x)=−4sin3x+3sinx ale nie wiem jak to wykorzystac
16 lip 13:01
getin:
Wzór na sinus potrojonego kąta
sin(3x) = −4sin
3(x)+3sin(x)
sin(x)[−4sin
3(x)+3sin(x)+6cos(x)−3] = 0
sin(x)[−4sin(x)*(1−cos
2x)+3sin(x)+6cos(x)−3] = 0
sin(x)[−4sin(x)+4sin(x)*cos
2(x)+3sin(x)+6cos(x)−3] = 0
sin(x)[4sin(x)*cos
2(x)−sin(x)+6cos(x)−3] = 0
sin(x)[sin(x)*(4cos
2(x)−1)+3(2cos(x)−1)] = 0
sin(x)[sin(x)*(2cos(x)−1)(2cos(x)+1) + 3(2cos(x)−1)] = 0
sin(x)*(2cos(x)−1)*[sin(x)*(2cos(x)+1)+3] = 0
sin(x)*(2cos(x)−1)*[2sin(x)*cos(x)+sin(x)+3] = 0
sin(x)*(2cos(x)−1)*[sin(2x)+sin(x)+3] = 0
sin(x) = 0 lub 2cos(x)−1=0 lub sin(2x)+sin(x)+3 = 0
| | π | | π | |
x = k*π lub x = |
| +2k*π lub x = − |
| +2k*π |
| | 3 | | 3 | |
trzecie równanie, sin(2x)+sin(x)+3 = 0 jest sprzeczne bo lewa strona zawsze dodatnia (nigdy nie
przyjmie wartości zero)
nawet gdy oba sinusy przyjmą minimalną możliwą wartość −1 to i tak lewa strona po dodaniu 3,
będzie na plusie
16 lip 13:12
Levante: Można też tak:
cos(2x) = 1 − 2sin2(x)
cos(4x) = 1 − 2sin2(2x)
Zatem:
cos(2x) + 6 sin(2x) − cos(4x) − 6 sin(x) = 0
1 − 2sin2(x) + 6sin(2x) − 1 + 2sin2(2x) − 6sin(x) = 0
−2sin2(x) + 6sin(2x) + 2sin2(2x) − 6sin(x) = 0
Dzieląc przez 2:
sin2(2x) − sin2(x) + 3sin(2x) − 3sin(x) = 0
(sin(2x) − sin(x))(sin(2x) + sin(x)) + 3(sin(2x) − sin(x)) = 0
(sin(2x) − sin(x))(sin(2x) + sin(x) + 3) = 0
Dalej jak poprzednik.
16 lip 13:26