| −15+63 | ||
x1 = | = 24 | |
| 2 |
jedna kropka zbłądziła
x(x+15)=936
x2+15x−936=0
√Δ=63
x1=(−15−63)/2 ujemne
x2=24
drugi=39
siatka=(24+39)*2=126
24:3=8
39:3=13
22*2−1=43
To nawet nie takie trudne, heh...
A mam jeszcze to:
| 1 | ||
Zbiorem wartości pewnej funkcji kwadratowej f jest przedział <−5 | ;∞). Wiedząc, że f(o)=−4 | |
| 3 |
| 2 | ||
oraz, że w przediale ( | ;∞) funkcja f jest rosnąca, wyznacz:
| |
| 3 |
Dane:
p = 23
q = −513
c = −4
a)
f(x) = a(x − p)2 + q
−4 = a(0 − 23)2 − 513
−4 = 49a − 513
49a = 113
a = 3
f(x) = 3(x − 23)2 − 513
f(x) = 3(x2 − 43x + 49) − 513
f(x) = 3x2 − 4x + 43 − 163
f(x) = 3x2 − 4x − 4 wzór w postaci ogólnej
b)
f(x) = 3x2 − 4x − 4
3x2 − 4x − 4 = 0
Obliczasz deltę. Powinno wyjść x1 = −23 i x2 = 2
c)
f(x) > 2x − 4
3x2 − 4x − 4 > 2x − 4
3x2 − 6x > 0
Również obliczasz deltę
kiedy już policzysz rysujesz sobie oś zaznaczasz przedział > 0
a tutaj rozwiązanie
f(x) > 2x − 4 ⇒ x ∊ (−∞,0) ∪ (2, +∞)
Jeśli czegoś nie wiesz... pytaj
PS. Gdzie Ty chodzisz do szkoły?